Je grenzen verleggen door spel

Ben jij die ruiter die iets nieuws gelijk goed wil doen? Of begin je niet aan nieuwe dingen, omdat je het eng vindt? Nieuwe dingen zorgen dat je als ruiter alert moet zijn. Als je alertheid omslaat in gespannen rijden, gaat het mis. Rijd daarom eerst eens onbevangen je nieuwe oefening en voel wat er gebeurt. Het mag fout gaan, daar leer je van! Jouw uitdaging is leren om paardrijden te zien als een groot experiment.

Ik kijk samen met jou naar wat jij nodig hebt en hoe jij leert. We maken een Fijn Rijden Plan (FRP) FRP 4. We maken in dit geval gebruik van dressuurtraining in spelvorm. Een spelvorm daagt je uit en je leert de sterke en aandachtspunten van jezelf en je paard kennen. De eerste keer leg ik de spelvorm uit, maar niet de hulpen die je geeft. Ik laat het je zelf uitzoeken. We bespreken samen wat goed ging en wat verbeterd kan worden. Vervolgens rijd je de spelvorm opnieuw en nu bewust van de hulpen die je geeft. Je merkt dat de spelvorm beter gaat. Dit principe geldt voor alle nieuwe dingen die je samen met je paard doet. Zo is vóór een wedstrijd,  de voorbereiding thuis en op vreemd terrein het experiment. Gaat dit goed en weet je wat je moet doen dan kun je op de wedstrijd knallen. Je hebt je paardrijden op de rit en zet waar nodig met plezier de puntjes op de ‘i’.

Meer weten?
Equimental je grens verleggen
quote

Esther over haar ervaring met Equimental

Ik wil mijn grenzen verleggen en ga een strandrit maken. Ik rijd richting de zee en voel mijn paard onrustig worden. “Wat is dit nou? Zo ken ik hem niet!” Ik besluit hem en mezelf wat tijd te geven en blijf op het strand. Hij voelt weer als vanouds, maar ik ben teleurgesteld. Ik besprak dit voorval met Ingrid. Die zei mij meer te experimenteren met dat wat voor ons “nieuw” was. Dag twee stap ik zonder verwachting als experiment door wat stroompjes water op het strand en zo belanden we in de zee. Top. Echter mijn paard trekt de zee in als het water terug trekt. Zo eng, alsof je er niet meer uitkomt. Twee ervaren paarden sluiten mijn paard in en we komen de zee uit. Een moment later komt mijn droom uit: Door de zee galopperen! Fijn, samen uitwaaien.