Je paard spiegelt je onzekerheden

Equimental paard spiegelt

Je hebt een nieuw paard en na een fijne beginperiode komt de angst voor rijden ineens terug. Je gaat het rijden plannen, voorwaarden inbouwen en het rijden zelfs vermijden als de omstandigheden volgens jou niet perfect zijn. Je wilt dit niet langer. Vaak blijkt dat ervaringen uit het verleden niet goed zijn verwerkt en nu met een nieuw paard weer opspelen. De uitdaging is in te zien wat door jou komt en wat van je paard is.

Ik ga samen met jou in gesprek om te kijken hoe de samenwerking met je paard is. We maken een Fijn Rijden Plan (FRP) FRP 4 en spreken daarin doelen af voor de les te paard.

De les is gericht op het doel. Waar jij, de ruiter, gaat afwachten en het paard het overneemt, leg ik de les stil. Dan stel ik je vragen als: Wat gebeurt er nu met jou? Wat deed je paard in reactie op jou? Ineens zie jij wat je nodig hebt; mentale vaardigheden óf technische kennis. Je kan het zelf veranderen. Je hoeft je paard niet te belasten met je onzekerheden uit het verleden. Je krijgt het paardrijden op de rit.

Iets voor jou?
quote

Tineke over haar ervaring met Equimental

In  gesprek met Ingrid ben ik er achter gekomen dat ik heel erg bang ben voor versnellende geluiden om mij heen. Paarden die rennen, een bal die langs komt en zo. Ik begon te trillen, huilen. We zijn gaan kijken hoe ik daar beter mee om kan gaan. Maar ik heb ook geleerd om mijn angst eerst onder ogen te komen.. We zijn nu een jaar verder en ik ben ondertussen van de B naar het L2 gegaan. Ik durf mijn paard meer te vertrouwen. En ik moet erop letten dat ik ontspan en blijf adem halen. Als ik mijn ogen dicht deed, was er niks aan de hand en werd mijn paard weer rustig. Ook heb ik veel met muziek in mijn oren gereden. Als tip van Ingrid mee gekregen en dat hielp mij ook te ontspannen. Ik heb van Ingrid geleerd om rustig te blijven of weer sneller rustig te worden en door te rijden. Figuren rijden. Ik weet nu dat die angst er zit en heb geleerd er meer mee om te  gaan. Ik wilde het niet zien. Wilde zo graag net als anderen kunnen rijden. Ons gesprek heeft mij daar heel erg bij geholpen. Maar ook de oefeningen te paard die ik dan kan doen.

Ik kan nu weer meer genieten van mijn paard. En steeds stapje voor stapje meer een leider worden en fijn paardrijden.